2013. július 11., csütörtök

Sznapom Nyírbátorban 2.





Ahogy említettem az előző bejegyzésben, a képeknek csupán a felét kaptátok meg, szóval most hozom a 2. felét is ;)
Remélem nem lesz nagyon unalmas. Ugyan sok kép van, ami hasonlít, sőt, első pillantásra olyan, mintha ugyan az lenne, de megnyugtatok mindenkit, hogy nem :) Egyébként meg sok féle beállás is van, igyekeztünk a lehető legtöbb lehetőségben képeket csinálni. Anyukámnak ezúton is köszönöm a türelmét, hogy minden szó nélkül hajlandó volt ez a tömérdek mennyiségű képet elkészíteni :)




                                                                                               Enyhén ombre hajam :P

 A harangláb előtt


A késő reneszánsz fa harangtorony méretével és korával is kitűnik: a közel 30 méter magas, tölgyfa gerendákból ácsolt torony a mai Magyarország legnagyobb méretű fa haranglába, 1640 körül készült.

A remekbeszabott gótikus templom mellett álló torony galériája valamint zsindelyezett szoknyája miatt kissé bástyaszerű benyomást kelt. Különlegesen szép az erkélygaléria íveinek és a fiatornyoknak a megmunkálása. Az egész építmény kitűnik tiszta szerkezetével s szabatos ácsmunkájával. Egyik harangját Wield György öntötte 1640-ben.








 Az új gazdival

 Kicsikéim <3 i="">

 Ej-ej, mi folyik itt Bátorban? (vagy inkább csúszik?? :"D ) Nah jó, nem vicces, de mindenkit megnyugtatok, hogy az illető papbácsi megérdemelte bűntetését, ugyanis a legenda szerint elég csúnya dolgott tett...
 „Bátori Gábor jánya elveszett. Köröztette, kereste, nem találta. Majd egy év mulva egy kódus bement a templomba, még akkor katolikus templom volt, ez a mostani református, és elaludt. Majd felserkent tizenegy óra tájba, éjfélbe. Kivezették a vörös barátok, mer azok a föld alatt laktak, nekijek fejedelmek vót a Bátori, a jányát kivezették és sétáltatták. A kódus pedig tette magát, hogy alszik, még nem is szuszogott. Akkor reggel felviratt, alig várta, hogy a templonyt kinyissák, elment Báthori Gáborho.
• Felséged, grácia fejemnek. Szeretné tudni, hol a jánya?
• Igen is szeretném!
• Hát én megmondom. A veres barátok az éjjel a templonyban sétáltatták.
Az öreget megtartóztatták, ű pedig elment a veres barátokhoz és felhívatta üköt. És akkor sorba állította üköt a templony előtt, oszt mind sorba levagdalta nyakait. Azért hívják a Szentvier uccát Szentvier uccának. Ott folyt le a papok viere, más nevet nem is adnak neki.”
Nos én nem teljesen így ismerem a sztorit, egy kicsit máshogy van a szoborcsoport melletti táblába vésbe.
Ott az áll, hogy előtte megkérdezte, hogy milyen bűntetést adna lánya elrablójának, és ezt - a képen szereplő- módot tanácsolta, amit végül ő "élvezhetett" ;)
Happy End 


Sárkány-támadás, amikor megfogalmazódik a halálfélelem :"D



                       Nagyon paparazzo :)


                                                                  Nyuszifüüüül :P



Tinódi Lantos Sebestény, kutyáival :P

Ennyi lett volna :) -a sétányos képek :P 3:)
Majd még árasztok :P


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...